Najnowsze artykuły

GettyImages-1296316688.jpg

5 noworocznych postanowień inspirowanych podróżami

Koniec starego i początek nowego roku to czas postanowień. Sprawdź nasze 5 postanowień przygotowane dla podróżników.

sherlock.jpg

Podróże z książką: śladami Sherlocka Holmesa

Przemierzaj Anglię śladami najsławniejszego książkowego detektywa. W swoich wojażach pamiętaj o polisie turystycznej! 📖

mapa meksyku z flaga

Kulinarne szlaki świata: smaki Meksyku

Meksyk od kuchni! Najlepiej kosztować go w pełni beztrosko, z dobrym ubezpieczeniem podróżnym w plecaku.

Kulinarne szlaki Europy: smaki Włoch

rzym_flagi

unsplash.com/michelebit_

Słoneczna Italia to jeden z krajów w których turystyka kulinarna odgrywa wiodącą rolę. Nic dziwnego: dania kuchni włoskiej nie na darmo są popularne na całym świecie. Jak Półwysep Apeniński długi i szeroki, w każdym jego zakątku znajdziemy wyśmienite regionalne specjały. Zapraszamy na kulinarne smaki Włoch. Buon appetito!

Piemont

Zaczynamy na samej północy kraju, w górzystym Piemoncie. Region ten nie jest może aż tak często wybierany przez turystów jak np. pobliska Lombardia z Mediolanem, ale zdecydowanie wart polecenia. Szczególnie dla gastronomicznych koneserów.

Flagowym kulinarnym specjałem w tej części Włoch są trufle, czyli bardzo cenne grzyby rosnące pod ziemią. Do ich poszukiwania najczęściej wykorzystuje się specjalnie wytresowane psy lub … świnie. Chociaż podobno tym drugim trudniej oprzeć się grzybom i często po prostu zjadają swoje znaleziska. W Piemoncie najbardziej obfitujący w trufle obszar to Langhe-Roero, gdzie rośnie najcenniejsza ich odmiana, trufle białe - Tuber Magnatum Pico.

Te szlachetne grzyby wykorzystuję się przy produkcji masła i aromatyzowanej oliwy. Przyrządza się też z nich carpaccio, a także dodaje w całości lub w kawałkach do sosów i makaronów.

Piemont jest również słynny dzięki wielu regionalnym serom m.in. Robiola di Roccaverano z mleka owczego czy Murazzano z mleka krowiego i z dodatkiem koziego lub owczego.

Do piemonckich dań zazwyczaj podawane są warzywa, nawet w surowej postaci. Często towarzyszy im regionalny sos bagna càuda przygotowywany na bazie anchois i czosnku.

trufle

unsplash.com/chuttersnap

Lombardia

Mieszkańcy Lombardii gustują w głównej mierze w daniach bazujących na ryżu i mięsach. Klasyką w tych stronach jest risotto alla milanese. Przygotowywane z szfranem i parmezanem, a podawane w towarzystwie ossobuco, czyli duszonej giczy cielęcej.

Mediolańczycy szczycą się także swoim sposobem przyrządzania cielęciny tzw. cotoletta alla milanese. Kotlety te tradycyjnie przygotowywane są z żeberka cielęcego lub polędwicy z kością i smażone na maśle. Popularne jest też bollito misto, czyli rodzaj gulaszu którego podstawę stanowi wołowina. Będąc w mieście Cremona, potrawa ta zostanie Wam najpewniej zaserwowana z tamtejszym specjałem o swojsko brzmiącej nazwie mostarda. Jest to rodzaj wytrawnego dżemu z kandyzowanych owoców, najczęściej wiśni, fig lub gruszek. Z klasyczną musztardą, oprócz nazwy, ma ona w zasadzie wspólny tylko jeden składnik, którym jest gorczyca.

Zwiedzając Mediolan, czy okolice jezior Garda lub Como pamiętajcie też koniecznie żeby uraczyć się lokalnym tiramisu. Ten deser na bazie sera ricotta jest popularny w całych Włoszech, ale jeśli wierzyć historycznym przekazom pochodzi właśnie z Lombardii. Gdzie więc lepiej wybrać się na degustację jeśli nie tam skąd smakołyk pochodzi?

tiramisu

unsplash.com/vikaaleksandrova

Emilia-Romania

Stolicą rolniczego regionu Emilia-Romania jest Bolonia, uznawana również za stolicę włoskiej kuchni. Obszar ten jest położony na najbardziej urodzajnych terenach kraju, wzdłuż południowego brzegu rzeki Pad. W każdym z głównych miast Emilii-Romanii znajdziemy światowej sławy dania i produkty.

Z Parmy wywodzi się jedna z najlepszych szynek na świecie, czyli prosciutto di parma. Jej sława przyczyniła się nawet do powstania specjalnego turystycznego szlaku kulinarnego Strada del Prosciutto e dei vini dei Colli di Parma. Podróżując nim trafimy do najlepszych wytwórni szynki i winnic w regionie. Na kulinarną wycieczkę tym szlakiem najlepiej wybrać wrzesień, bo wtedy trafimy na Festiwal Szynki Parmeńskiej. Parma to także parmigiano reggiano, czyli twardy parmezan, bez którego żaden Włoch nie wyobraża sobie dań z makaronem.

Bolonia, czyli wspomniana wcześniej stolica włoskiej kuchni nie na darmo szczyci się tym tytułem. Ze względu na jedzenie obdarzono ją też innym pieszczotliwym przydomkiem – la grassa, czyli gruba. Pierwsze miejsca wśród dań pod względem popularności okupują tu miejscowe makarony. Lasagna, tagliatelle con ragù, czy tortellini to potrawy znane na całym świecie, a wszystkie wywodzą się właśnie z Bolonii. W mieście funkcjonuje niezliczona liczba wysokiej jakości restauracji, w których możemy skosztować wszystkich tych specjałów. Można wręcz przyjąć, że w Bolonii wszystko kręci się wokół jedzenia.

spaghetti

unsplash.com/nerfee

Kampania

Dotarliśmy na południe Włoch, do regionu ze stolicą w Neapolu. Kampania kulinarnie to w dużej mierze pomidory i pizza. Jest to największy eksporter tych czerwonych i soczystych warzyw w całym kraju. Z tutejszych pomidorów wytwarza się przetwory nieodzowne we włoskiej kuchni: pomodori pelati czyli pomidory bez skórki sprzedawane w słoikach lub puszkach, concentrato di pomodoro czy polpa di pomodoro. Najpopularniejszą odmianą pomidora w regionie jest san marzano, który ma podłużny kształt i słodkawy smak.

Neapol to raj dla smakoszy pizzy. Numerem jeden w tych stronach jest Pizza napoletana, charakteryzująca się cienkim ciastem wypiekanym w rozgrzanych piecach opalanych drewnem. Najbardziej klasyczne wersje to marinara – z pomidorami, czosnkiem i oliwą oraz margherita – z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Istnieje oczywiście wiele innych lokalnych wariacji na temat pizzy jak np. calzoni, czyli placki pizzy nadziane farszem. Bez wątpienia każdy fan pizzy znajdzie coś dla siebie.

Integralny składnik margherity, czyli ser mozzarella, to także produkt Kampanii. Oryginalnie ser wytwarzany jest z mleka czarnych bawołów. Jego wyjątkowo zagorzali fani twierdzą nawet, że jest on wręcz zbyt wykwintny żeby rozpuszczać go na pizzy. 

pizza

unsplash.com/oanamariaphoto

Sycylia

Na koniec podróży po Italii, przez Cieśninę Messyńską dotarliśmy na Sycylię. Z racji tego, że jest to wyspa, jej kuchnia obfituje w świeże ryby i owoce morza. Okalające ją wody to akweny bogate w tuńczyki i mieczniki. Oba rodzaje ryb Sycylijczycy najczęściej marynują w oliwie i ziołach, a następnie duszą, pieką lub przygotowują na grillu. Tuńczyka oprócz tego spożywa się w formie ikry bottarga di tonno w surowej albo smażonej postaci. Popularną przystawką jest też carpaccio z tuńczyka.

Cenionym sycylijskim wyrobem jest również sól morska. Od niepamiętnych czasów na zachodzie wyspy, w okolicach Trapani i Marsali znajdują się saliny, czyli rozległe pola w których odparowuje się wodę morską. Salinom uroku dodają młyny solne w postaci wiatraków oraz brodzące w słonej wodzie flamingi. Wszystko to składa się na niezapomniany widok.

saliny

unsplash.com/nattyflo

Podczas naszej wycieczki kulinarnej odwiedziliśmy tylko pięć włoskich regionów, ale reszta kraju ma równie dużo do zaoferowania. Na każdym kroku czekają tam mniej lub bardziej znane lokalne smakołyki. Przekonajcie się jaką ucztą dla podniebienia może być wizyta we Włoszech! By beztrosko odkrywać wszystkie sekrety włoskiej gastronomii, warto wcześniej zatroszczyć się o ubezpieczenie na wakacje. Już podstawowy pakiet pozwoli nam bez jakichkolwiek obaw cieszyć się smakami Italii.