Kulinarne szlaki świata: smaki Meksyku
www.istockphoto.com/MarkRubens
Kuchnia meksykańska na świecie nosi miano jednej z najpopularniejszych, ale w Polsce pozostaje jeszcze nie do końca odkryta. Od kilku już lat ten trend się zmienia, jednak do popularności kuchni włoskiej jeszcze jej daleko. Dlatego też zapraszamy na krótki przewodnik po smakach kraju mariachi i tortilli.
Ten największy kraj Ameryki Środkowej nie od dziś jest w gronie najpopularniejszych turystycznie miejsc na świecie. Chętnie odwiedzanych przez tych, którzy pragną słońca i rajskiego wypoczynku, ale też ciekawych nowych smaków foodies. To całkiem zrozumiałe i nic w tym dziwnego, ponieważ znaleźć tu można zarówno niezwykle ciekawą ofertę street foodu, ale też wykwintne restauracje w Mexico City. Tutejsza kuchnia łączy wpływy hiszpańskie z tradycjami kulinarnymi rdzennych mieszkańców, by stworzyć jedno z najbardziej ekscytujących gastronomicznie miejsc na świecie. Jako potwierdzenie może świadczyć nawet to, że tradycyjna kuchnia meksykańska została wpisana w 2010 roku na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Do podstawowych produktów używanych w meksykańskiej kuchni należą przede wszystkim kukurydza, papryczki chili i fasola. Z mąki kukurydzianej wyrabia się ciasto, z którego powstają placki tortilla i tamale, czyli podstawowy składnik wielu meksykańskich dań. Papryczki chili w różnej postaci nadają z kolei potrawom wyrazistości. Spożywane są jako świeże, suszone, wędzone czy marynowane warzywa.
Poszczególne regiony Meksyku przez duże zróżnicowanie geograficzne różnią się też swoimi podejściami do gotowania. Północ znana jest z produkcji wołowiny, mięsa koziego i produktów mlecznych, które często wykorzystywane są w regionalnych potrawach. Tamtejsza kuchnia charakteryzuje się prostymi i bardziej delikatnie doprawionymi daniami. Na półwyspie Jukatan, na południowym wschodzie spotkamy się z daniami, które są słodsze i mniej pikantne niż w reszcie kraju. Częste zastosowanie ma tam achiote, czyli sproszkowane nasiona drzewa arnoty właściwej, które nadają potrawom charakterystyczną żółto-pomarańczową barwę. Południowe stany kraju znane są z kolei z bardziej pikantnych przypraw i z wykorzystania szerokiej gamy ryb, egzotycznych owoców, czy … owadów jak np. pająki czy jaja mrówek. Meksyk centralny to mieszanka wszystkich powyższych podejść do narodowej kuchni. Jest ona najbardziej zróżnicowana ze wszystkich i bogata w zastosowanie owoców i warzyw, a także owoców morza oraz różnego typu mięs.
Jeśli wybieracie się w podróż do Meksyku poniżej znajdziecie naszą subiektywną listę potraw, które musicie spróbować na miejscu.
Tacos
Polecamy szczególnie te w najpopularniejszej w Meksyku odmianie, tacos al pastor, czyli po pastersku. Ta wariacja na temat tacos to małe placki tortilli z mięsem wieprzowym, cebulą, limonką, kolendrą i ananasem. Do spróbowania są praktycznie wszędzie, zarówno na ulicznych stoiskach jak i w restauracjach. W zestawie razem z tacos znajdziecie zawsze pikantne salsy o różnej ostrości. Dzięki nim smak dania można dostosować do swojego indywidualnego gustu. Oprócz odmiany al pastor możecie spotkać takie z praktycznie wszystkimi możliwymi mięsami, czy rybne, z owocami morza lub nawet wegańskie. Warto spróbować wszystkich, ponieważ z tacos nie ma złego wyboru!
www.istockphoto.com/arturogi
Tostadas i tortas
W tym przypadku również mamy do czynienia z tortillą, ale tym razem większą niż do tacos i bardziej chrupiącą. Mogą się na niej znaleźć dowolne składniki: różne rodzaje mięsa, warzywa takie jak pomidory, fasola czy awokado oraz kolorowe salsy. Tostadę to coś pomiędzy kanapką, a taco. Na straganach ze street foodem razem z tostadas często można znaleźć tortas, czyli po prostu wielkie chrupiące bułki z grillowanym mięsem, awokado, serem, majonezem i warzywami.
www.istockphoto.com/MiguelMalo
Chilaquiles
Tutaj przedstawiamy danie typowo śniadaniowe. Chilaquiles to potrawa, która ma dwa główne wyróżniki: nachos z pszennych tortilli oraz pomidorową salsę. Podawane z chili, serem i sadzonym jajkiem lub mięsem. Dla smakoszy bliskowschodnich smaków, potrawa ta będzie wyglądała podobnie do szakszuki z dodatkiem nachos. Możemy spotkać wersje verde lub rojo, czyli zieloną lub czerwoną – w zależności od użytych do przyrządzania pomidorów.
www.istockphoto.com/from_my_point_of_view
Mole Poblano
Jest to sos do mięsa, który ma jeden bardzo nietypowy składnik, a mianowicie czekoladę. Oprócz czekolady jego skład jest bardzo złożony, bo zawiera kilka gatunków chili, a także całą gamę przypraw. Najlepsze mole poblano można spotkać w południowych stanach Puebla i Oaxaca, podawane z kurczakiem lub indykiem.
www.istockphoto.com/marcos_castillo
Powyżej zaserwowaliśmy Wam jedynie mały wycinek tego, co Meksyk ma najlepszego do zaoferowania kulinarnie. Jedno jest pewne - z tradycyjną kuchnią meksykańską nie ma nudy. Meksykańskie menu jest bardzo kolorowe i wyraziste i samo w sobie może być jednym z powodów do wizyty w tym środkowo amerykańskim kraju. Żeby przekonać się, ile kulinarnych wrażeń możecie zebrać w Meksyku, warto też zawczasu pomyśleć o ubezpieczeniu podróżnym! Wyższe pakiety ubezpieczeniowe na pewno pozwolą Wam bez jakichkolwiek obaw cieszyć się wyjątkowymi potrawami od Mexico City aż po Jukatan.